01.08.–15.08.2020. od 2.653,30 (+ avio takse)

Transsibirska avantura – Sve boje Rusije

Moskva – Jekaterinenburg – Novosibirsk – Irkutsk – Bajkal – Habarovsk – Vladivostok

Od Moskve, prijestolnice ogromne ruske federacije, do Tihog oceana pruža se najdulja željeznička pruga na svijetu Транссибирская магистраль – Transsibirska magistrala koja sa svojih 9289 km spaja Euroaziju, prelazeći Uralsko gorje i vijugajući kroz tajgu preko moćnih sibirskih rijeka Irtiša, Oba i Jeniseja te oko Bajkala – najvećeg slatkovodnog jezera na svijetu, da bi na koncu, kroz Altajsko gorje, slijedeći tok ogromnog Amura koji dijeli Rusiju od Kine i prešavši čak 7 vremenskih zona, stigla do ključne ruske luke na Japanskom moru, polumilijunskog Vladivostoka. Putujući ovim ogromnim prostranstvima otkrit ćete svijet stvaran naraštajima Rusa, od prvih kozačkih osvajanja Sibira u 17. stoljeću pa do komsomolskih omladinskih epopeja sedamdesetih godina 20. stoljeća, svijet koji je u 21. stoljeću još uvijek u nastajanju i postupno dobiva novi smisao.

TERMIN PUTOVANJA: 01.08. – 15.08.2020.


1. dan: ZAGREB – MOSKVA – JEKATERINBURG
Sastanak putnika s voditeljem putovanja u zračnoj luci Zagreb kod šaltera informacija dva sata prije polaska zrakoplova. Podjela putne dokumentacije i polijetanje zrakoplova prema Jekaterinburgu preko Moskve na liniji SU2041 (Aeroflot) u 13:05 sati. Dolazak u Moskvu u 17:05 sati. Nastavak leta na liniji SU1598 (Aeroflot) za Jekaterinburg u 19:05 sati. Dolazak u Jekaterinburg u 23:40 sati po lokalnom vremenu (Moskva +2h). Slijedi organizirani prijevoz do hotela. Prijava, smještaj i noćenje.

2. dan: JEKATERINBURG – ZAPADNI SIBIR
Nakon doručka odlazak u razgled Jekaterinburga, milijunskog grada na Uralu, autobusom i pješice: Spomenik utemeljiteljima, Trg 1905. godine, Opera, Predsjednički centar Borisa Jeljcina, Haritonovski dvorac, palača Sevastjonovih, Hram na krvi, podignut na mjestu kuće trgovca Ipatova, gdje je bilo posljednje utočište ruske carske obitelji, gradska ustava na rijeci Isat. Poslijepodne slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. U večernjim satima transfer na željeznički kolodvor i ukrcaj na vlak za Novosibirsk (№ 056Ы «Енисей» u 21:40 sati). Smještaj u spavaćim kolima. Vlak prolazi pored piramide koja označava granicu između Europe i Azije i kreće prema Zapadnom Sibiru. Vlak prolazi kroz Tjumen, središte naftne regije. Noćenje u vlaku.

3. dan: OMSK – NOVOSIBIRSK
Doručak. Oko 10:46 sati vlak staje u Omsku 16 minuta. Tijekom stajanja putnici na kolodvorima i pored njih mogu kupovati rusku hranu: mladi sir – tvarog, piroške, pite, šašlik, kolače, svježe šumsko voće – jagode, trnjine, brusnice, borovnice, kao i suvenire od lokalnog stanovništva koje tamo ima štandove. Nastavak putovanja vlakom. Oko 19:51 sati po lokalnom vremenu (Moskva +4h) nakon više od 20 sati putovanja vlak dolazi u jednoipolmilijunski Novosibirsk, prijestolnicu Sibira i najveći grad istočno od Urala. Transfer do hotela. Slobodno vrijeme. Predlažemo šetnju s pratiteljem putovanja do središta grada. Noćenje u hotelu.

4. dan: NOVOSIBIRSK
Nakon doručka odlazak u panoramski razgled grada s lokalnim vodičem. Lagana šetnja središtem do ulice Kirova i malog trga gdje fontana sa spomenikom evocira rusku bajku o Zmaju Goriniču, Besmrtnom Košćeju te strašnoj ribi Štuki. Novosibirska Državna opera je najsuvremenije opremljeno i najveće operno – baletno kazalište u Rusiji, ispod kojeg se nalaze dva umjetna jezera iz kojih bi se crpila voda za gašenje u slučaju požara. Zbog veličine i monumentalnosti zdanje nazivaju Sibirskim Kolosejem. Tu je i Znanstveno – tehnička knjižnica, jedna od najvećih u Rusiji koja raspolaže s 14 milijuna knjiga te Sibirska Akademija znanosti Na glavnoj ulici – Krasnom prospektu je i crkvica sv. Nikolaja – geografsko središte Rusije. Kraće slobodno vrijeme nakon kojeg slijedi vožnja autobusom do tzv. Obskog mora – golemog umjetnog jezera na rijeci Ob. Pogled na jedini natkriveni metro – most u svijetu preko rijeke Ob dugačak 2145 m. Slobodno poslijepodne na plažama jezera. U večernjim satima povratak u grad. Slobodno vrijeme.

5. dan: NOVOSIBIRSK – SREDIŠNJI SIBIR – KRASNOJARSK
Oko 1:00 sat transfer putnika na željeznički kolodvor i ukrcaj na vlak za Irkutsk (№ 002Щ «Россия» u 01:44 sati). Noćenje u vlaku. Vožnja središnjim Sibirom sa stajanjem ujutro na 34 minute u Mariinsku, iza podne 22 minute u Krasnojarsku, a navečer kratka stanka u nekad zloglasnom Staljinovom radnom logoru Tajšet. Noćenje u vlaku.

6. dan: IRKUTSK
Rano ujutro izbijamo na rijeku Angaru i nakon skoro 29 sati vožnje oko 7:40 sati po lokalnom vremenu (Moskva +5h) stižemo u srce Sibira – Irkutsk. Transfer do hotela. Nakon doručka odlazak u razgled grada autobusom i pješice: ulicom Urickog uz tradicionalna ruska zdanja, posjet kući dekabrista grofa Sergeja Volkonskog čija supruga Marija je glavni lik romana Christine Sutherland – Sibirska princeza. Nakon atentata na imperatora Nikolaja i u prosincu 1825.g. dekabristi su služili dugogodišnje kazne u zatvorima u istočnosibirskim gradovima, a supruge i ljubavnice mnogih od njih su se doselile za njima u sibirsku zabit. Dekabristi i njihove pratilje su donijeli sa sobom liberalne poglede i utjecaj europske civilizacije daleko na Istok i bili krema lokalnog društva. Zdanje Akademskog dramskog teatra Ohlopkov iz 1895.g. Posjet Bogojavljenskoj sabornoj crkvi te Znamenskom samostanu građenom 1762.g., s prekrasnom stropnom dekoracijom i visokim ikonostasima te moćima sibirskog misionara Sv. Inokenta. U samostanu je i grob sibirskog istraživača i otkrivača Aljaske Grigorija Selehova te jedne od dekabrističkih supruga kneginje Jelene Trubeckaje. Slobodno vrijeme. Noćenje u hotelu.

7. dan: IRKUTSK – BAJKAL – IRKUTSK
Doručak. Transfer u riječnu luku te ukrcaj na hidrogliser, plovidba rijekom Angarom prema Listvjanki, selu koje je nastalo sredinom 17.stoljeća kao trgovačka postaja na obali Bajkala za trgovinu s lokalnim burjatskim plemenima. Posjet selu Taltsy – muzeju na otvorenom, tradicionalne drvene arhitekture s izvornim kozačkim kućama iz 17.st. Najveće slatkovodno jezero na svijetu prostire se na preko 31 000 četvornih kilometara, s najvećom dubinom oko 1642 m i posljednje je utočište velikog broja endemskih biljnih i životinjskih vrsta. Nakon dolaska u Listvjanku oko 13:25 sati sve ovo vidjet ćemo uživo u Muzeju Bajkalskog jezera i akvariju koji su uz Limnološki institut. Kratki izlet uspinjačom na obližnji vrh s pogledom na Bajkal. Slobodno vrijeme uz obalu jezera. Preporučamo opuštanje u tradicionalnoj ruskoj kupelji s mogućnošću izravnog skakanja u svježe jezero. Navečer transfer autobusom u Irkutsk (70 km). Noćenje u hotelu.

8. dan: IRKUTSK – ULAN UDE – ČITA – ISTOČNI SIBIR
Nakon ranog doručka transfer na kolodvor u 7:00 sati na vlak za Habarovsk (№ 002Щ «Россия» 08:03 sati). Vlak vozi uz južnu obalu Bajkala i tijekom popodneva prolazimo Ulan Ude (stajanje 22 minute) gdje se odvaja pruga za Mongoliju i Kinu, te dalje uz Sajanski gorski vijenac vozimo do Čite gdje se odvaja pruga za Mandžuriju (stajanje čak 50 minuta) Nastavak puta kroz Istočni Sibir uz kinesku granicu, određenu rijekom Amur. Noćenje u vlaku.

9. dan: AMURSKA REGIJA
Doručak. Vožnja kroz Amursku regiju s rijetkim stajanjima. Područje kroz koje prolazimo je vrlo rijetko naseljeno, svega 6 milijuna Rusa raspršeno je na ogromnom prostoru. Noćenje u vlaku.

10. dan: RUSKI DALEKI ISTOK – HABAROVSK
Doručak. Ujutro vlak stoji u Bjelogorsku 30 minuta, a tijekom popodneva nakratko u Birobidžanu, glavnom gradu nesuđene židovske države u vrijeme Staljinove vlasti. U 19:01 sati po lokalnom vremenu ( Moskva +7h) vlak stiže u Habarovsk na obalama beskrajnog Amura. Pogled na veliki spomenik kozaku Jerofeju Habarovu koji je 1650-tih, kroz sibirsku divljinu i vrleti stigao do ovog mjesta i podigao prvu utvrdu. Transfer u hotel. Slobodno vrijeme. Preporučujemo šetnju s pratiteljem putovanja Amursko-Muravjevskom ulicom koja obiluje primjercima ruske imperijalne arhitekture do riječne promenade u središtu grada. Noćenje u hotelu.

11. dan: HABAROVSK
Nakon doručka odlazak u razgled grada autobusom i pješice s lokalnim vodičem. Vozimo se monumentalnim Amurskim bulevarom, posjet Regionalnom muzeju Habarovskog kraja (uključeno) koji je izvrstan presjek povijesti ovog dijela svijeta od prapovijesti, preko Tunguskih plemena, Sibirsko-Aljačkih petroglifa, kineske dinastije Qing, ruskih istraživača Sibira do danas. Habarovsk je atmosferičan grad s puno parkova, kafeterija i restorana. Posjet Spaso – Preobraženskoj i sabornoj crkvi Uznesenja majke božje te šetnja Amurskim parkom do vidikovca, odakle se preko rijeke pruža pogled na Kinu. Slobodno vrijeme. U večernjim satima transfer na željeznički kolodvor i ukrcaj na vlak za Vladivostok (№ 006Э «Океан» u 20:45 sati). Posljednje noćenje u vlaku.

12. dan: PRIMORSKI KRAJ – VLADIVOSTOK
Nakon nešto manje od 12 sati vožnje u 08:27 sati po lokalnom vremenu (Moskva +7h), preko 7 vremenskih zona i 7289 km stižemo na cilj u polumilijunski Vladivostok, grad domaćin susreta na vrhu APEC-a 2012.g. Transfer u hotel. Nakon doručka odlazak u razgled nekad potpuno zatvorenog grada: lagana šetnja do obližnjeg glavnog trga – Trga Boraca Revolucije, kuća glumca Yula Brinera, Svjetlanskaja ulica, S-56-Podmornica, most Zlatni rog, jedan od najviših u svijetu, stupovi mosta dostižu visinu od 321 m i pogled na zaljev. Slobodno vrijeme. Preporučamo večeru u restoranu s najukusnijom hranom u Vladivostoku – Dva Gruzina. Noćenje u hotelu.

13. dan: VLADIVOSTOK
Doručak i slobodno vrijeme. U poslijepodnevnim satima predlažemo izlet autobusom preko mosta na Ruski otok – od prije 150 god potpuno militariziran, duž obale do Vorošilovske baterije, topničke utvrde prema japanskom otoku Hokaidu s izvrsnim pogledom na Tihi ocean. Kupanje na plažama u selu Rinda. Povratak u Vladivostok predvečer. Noćenje.

14. dan: VLADIVOSTOK – MOSKVA
Nakon ranog doručka transfer u zračnu luku na let Aeroflota za Moskvu u 08:40 sati s predviđenim dolaskom u 10:15 sati. Panoramska vožnja gradom. Transfer u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

15. dan: MOSKVA – ZAGREB
Doručak. Odjava iz hotela i organizirani transfer do zračne luke u Moskvi. Prijava na let za Zagreb na liniji SU2040 (Aeroflot) u 10:05 sati. Dolazak u Zagreb u predviđen je u 12:15 sati.


First Minute cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 19.990 kn*
*First Minute popust vrijedi do popunjenja kapaciteta po FM cijeni

Redovna cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 20.490 kn
Obvezna doplata za pristojbe zračnih luka: 2.790 kn


Cijena aranžmana uključuje:
– prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Jekaterinburg i Vladivostok – Zagreb
– prijevoz vlakom prema programu
– 14 noćenja s doručkom u vlaku i hotelima 3* prema programu
– transfere i razglede prema programu
– ulaznice Taltsy muzej u Irkutsku i Limnološki muzej na Bajkalskom jezeru
– hidrogliser Irkutsk – Listvyanka
– plovidbu brodom rijekom Amur
– smještaj u vlaku u spavaćim kolima u odjeljcima 2. razreda s 4 ležaja (2 na kat)
– voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
– hotelski voucher potreban za ishođenje vize u Ruskom konzulatu
– jamčevinu i troškove organizacije putovanja

Cijena ne uključuje:
– zrakoplovne pristojbe 2.790 kn
– doplatu za jednokrevetnu sobu u hotelima: 2.650 kn (noćenje u vlaku u odjeljcima s 4 ležaja)
– doplatu za odjeljak u vlaku s 2 ležaja (osim na vlaku 078 E od Novosibirska do Irkutska 5.8. i 6.8. koji nema odjeljke s 2 ležaja) 1.950 kn po osobi
– turistička viza za Rusiju 475 kn + 105 kn posredovanje
– ulaznice za muzeje i lokalitete
– napojnice za lokalne vodiče i vozače cca 60 EUR (obavezna doplata na licu mjesta)
– dodatne usluge, obroke i izlete koji nisu navedeni u programu
– putno osiguranje (zdravstveno osiguranje je obavezno, ostala osiguranja preporučujemo)

Viza za Rusku Federaciju:
Za hrvatske državljane za dobivanje vize za Rusku Federaciju potrebno je priložiti:
– Potvrda o prihvatu turista od ruske organizacije koja obavlja turoperatorsku djelatnost, čiji su podaci uneseni u Jedinstveni federalni registar turoperatera (pribavlja organizator putovanja)
– Putovnica koja ima najmanje dvije čiste stranice za vize i koja vrijedi 6 mjeseci po završetku valjanosti vize;
– Obrazac za vizu, koji treba ispuniti na stranici visa.kdmid.ru , ispisati te osobno potpisati (prilikom odabira mjesta gdje se predaju dokumenti treba navesti vizni centar u kojem planirate predati dokumente)
– Fotografija u boji 3,5х4,5 cm sa svijetlom pozadinom, s jasnim prikazom osobe s lica (en face), bez naočala s tamnim staklima i bez pokrivala za glavu (izuzetak su slučajevi kada osoba zbog nacionalne ili vjerske pripadnosti ima pokrivalo za glavu na fotografiji u putovnici);
– Polica zdravstvenog osiguranja koja vrijedi na teritoriju Ruske Federacije i pokriva rok trajanja vize, uz pokriće od 30.000 EUR za vrijeme boravka u Rusiji
Napomena: Konzulat ima pravo zatražiti dopunu dokumenata za vizu, pozvati na razgovor ili produljiti rok za izradu vize. Rok izdavanja vize je sedam radnih dana (+/- 3 dana). Cijena konzularne pristojbe po osobi: 475 kn. Ukoliko je izrada vize po hitnom postupku – 3 radna dana. Cijena konzularne pristojbe po osobi: 739 kn. Naknada organizatora putovanja za posredovanje izdavanja vize iznosi 105 kn.

VAŽNE NAPOMENE:
– Osiguranje nije uključeno u cijenu aranžmana. Obavezna je uplata police putnog zdravstvenog osiguranja.
– Kategorija hotela odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji Rusije i nije usporediva s kategorizacijom hotela drugih zemalja te može biti niža od europskih standarda.
– Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr
– Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili nadležnom konzulatu.
– Neispravni putni dokumenti ili neodobravanje vize, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju Organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja Organizatora putovanja
– Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
– Za turističku vizu je potrebno: ispunjen formular u cijelosti, 1 fotografija kao za putovnicu, najmanje 2 prazne stranice u putovnici, putovnica mora vrijediti najmanje 6 mjeseci od planiranog izlaska iz zemlje.

Minimalan broj prijavljenih putnika: 15

KORISNE INFORMACIJE – RUSIJA
Službeno ime: Ruska Federacija
Geografski položaj: Površinom najveća zemlja svijeta prostire se na dva kontinenta i dijeli se na zapadni europski dio te istočni azijski dio, a dijeli ih gorje Ural.
Površina: 17.075.200 km2
Broj stanovnika: oko 150.000.000
Glavni grad: Moskva
Jezik: ruski
Religija: ateisti 60%, najveći dio vjernika pripada pravoslavnoj vjeroispovjesti
Vremenska razlika: +2 sata (Moskva i St. Petersburg)
Novčana jedinica: ruska rublja (RUB), 100 RUB = oko 11 kn
Kupovina: radno vrijeme trgovina je od ponedjeljka do petka od 09:00 do 19:00 sati. Najpopularniji proizvodi
su svakako Matryoshka – babuška, drvena lutka na otvaranje u kojoj se nalaze manje, iste takve lutkice u živahnim bojama; vodka – najpoznatije rusko alkoholno piće; balalajke; kavijar (kupujte samo u provjerenim trgovinama i svakako sačuvajte račun).
Odjeća i obuća: slojevita odjeća, ovisno o dobu godine kada se putuje. U proljeće i jesen su mogući pljuskovi te je dobro imati vjetrovku ili kabanicu. Što se tiče obuće, predlažemo udobne, lagane cipele ravnih potpetica ili tenisice.
Hrana i piće: poznata predjela ruske kuhinje: soleniye ogurscy – pikantni usoljeni krastavci; kvashennaya kapusta – marinirani kupus; seledka pod shuboy – haringa u ovčjoj košuljici (komadići haringe pomješani sa kuhanim krumpirima, mrkvom i majonezom); ykra – crni ili crveni kavijar. Juhe: najpoznatija ruska juha borsch – hladna juha od paradajza i govedine. Glavno jelo: vinegret – male loptice mljevenog mesa umotane u tjesto; beef stroganov – goveđi gulaš. Kotleta po kievsky – piletina na kijevski, komadi piletine s putrom. Deserti: bliny – palačinke punjene raznim slatkim nadjevima; oladi – slične palačinkama samo tanje; pirozhky – tijesto s jabukama s tradicionalnim domaćim medom. Tvorog – svježi sir s medom ili pekmezom. Od pića preporučamo: kvas – najpopularnije slatko piće na bazi kruha; medovuha – slatko alkoholno piće na bazi meda; prostokvasha – napitak od ukiseljenog mlijeka; samogon – domaća vodka oštrog mirisa; vodka –
najpoznatije rusko alkoholno piće.
Napon struje: 220V (nije potreban adapter)
Cijepljenje: nije potrebno
Mobilne mreže: T-Mobile, VIPnet i Tele2 partneri
Pozivni broj zemlje: +7
Klima: zbog velike površine klimatske promjene se razlikuju u pojedinim dijelovima Rusije. U europskom dijelu prevladava vlažna kontinentalna klima, sjeverni dijelovi i Sibir imaju subarktičku klimu, a područje uz Arktik polarnu. Mali pojas uz Crno more ima vlažnu suptropsku klimu, a predjeli uz Volgu i Kaspijsko jezero poluaridnu klimu. U većem dijelu zemlje snijeg je najčešća oborina u zimskim mjesecima.

Šifra aranžmana: GoTranssibirska15D0082020

Pošalji upit za putovanje