kn / 0,00

Nova godina u Portugalu 4/5*

Porto – Braga – Guimaraes – Fátima – Obidos – Sintra – Cabo da Roca – Cascais – Lisabon

VRIJEDNOST VIŠE: Izravan let posebnim zrakoplovom iz Zagreba, uključene ulaznice za lokalitete koji se posjećuju!

TERMIN PUTOVANJA: 29.12.2019. – 02.01.2020. RASPRODANO!!


1. dan, 29.12.2019.: ZAGREB – PORTO
Sastanak putnika u Zračnoj luci Franjo Tuđman dva sata prije polaska zrakoplova kod šaltera informacija. Let posebnim zrakoplovom za Porto u 11:35 sati. Po slijetanju u Porto transfer do grada i razgled u pratnji lokalnog vodiča. Porto je po veličini i značenju drugi grad u Portugalu, smješten na rijeci Douro. Sagrađen je na mjestu drevnog rimskog naselja čije je latinsko ime dalo ime današnjoj državi – Portus Cale. Za razliku od Lisabona kojeg se poznaje po atributu „Bijeli grad“, Porto nazivaju i „Granitnim gradom“, a svjetski je poznat po slatkom desertnom vinu istog imena. Razgled: katedrala – raskošna crkva sv. Franje s pozlaćenim baroknim rezbarijama (ulaznica uključena) – Palača Burze (ulaznica uključena) – Trg Liberdade – most Dom Luis – toranj Clérigos, slikovita četvrt Ribeira (dio UNESCO-ove zaštićene baštine) s brojnim malim restoranima i suvenirnicama uz rijeku Douro. Proba poznatog slatkog vina porta uz posjet jednom od vinskih podruma u četvrti Villa Nova de Gaia (uključeno u cijenu). Nakon razgleda grada transfer do hotela i smještaj u sobe. Slobodna večer. Noćenje.

2. dan, 30.12.2019.: PORTO – BRAGA – GUIMARAES – PORTO
Doručak. Cjelodnevni izlet u dva grada na sjeveru, Bragu i Guimaraes. Braga je uz Porto jedan od najznačajnijih i najvećih gradova sjevera, ponosi se poviješću dugom dvije tisuće godina i nazivom „Portugalski Rim“ – u gradu se nižu jedna do druge više od 20 crkava, među njima i prvobitno romanička katedrala, a grad se smatra duhovnim središtem rađanja portugalskog kraljevstva. S lokalnim vodičem posjetit ćemo središte grada i ono najpoznatije u Bragi – svetište Bom Jesus do Monte, smješteno na šumovitom Monte Espinho, 3 km izvan grada. Ovo popularno svetište posebno je zbog grandioznih stuba i pogleda na dolinu Rio Cavado i planine u daljini. Nakon kraćeg slobodnog vremena u središtu Brage nastavljamo putovanje prema Guimaraesu, „kolijevki Portugala“. Ovdje je 1109. g. rođen Afonso Henriques, osnivač portugalskog kraljevstva. Na tzv. Svetom obronku iznad grada stoji njegov romanički dvorac u kojem je navodno rođen (ulaznica uključena). „Kolijevka Portugala“ spojena je i s drugom portugalskom kraljevskom dinastijom, obitelji Braganca. U starom se dijelu grada nalazi njihova palača iz 15. st. Zbog svojih odlično sačuvanih srednjovjekovnih građevina stari je grad upisan na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a 2001. godine. Povratak u Porto u kasnijim poslijepodnevnim satima, slobodna večer. Noćenje.

3. dan, 31.12.2019.: PORTO – FÁTIMA – OBIDOS – LISABON
Doručak. Odjava iz hotela i putovanje prema Lisabonu. Putem do Lisabona posjetit ćemo Fátimu – 13. svibnja 1917. g. troje malih pastira na mjestu današnje bazilike svjedočilo je ukazanju Gospe i otada je Fátima uz Lourdes postala najposjećenije marijansko svetište Europe. Odlazak do svetišta i kraće slobodno vrijeme. U nastavku putovanja prema Lisabonu vidjet ćemo i jedan od najljepših gradića Portugala, prekrasni Obidos, nekoć vjenčani poklon portugalskih kraljeva njihovim kraljicama. Šetnja gradićem unutar srednjovjekovnih zidina čiji su prepoznatljiv znak slikovite bijele kućice i uske, krivudave uličice popločene kamenim kockama. Kraće slobodno vrijeme. Dolazak u hotel u Lisabon i smještaj u kasnim poslijepodnevnim satima. Navečer zajednički odlazak na doček Nove godine na otvorenom: jedan od najpoznatijih dočeka i vatrometa je u neposrednoj blizini našeg hotela, na području EXPO-a! (napomena: organizacija i moguće održavanje dočeka Nove godine na otvorenom u isključivoj je nadležnosti gradskog turističkog ureda). Povratak u hotel u individualnom aranžmanu. Noćenje.

4. dan, 1.1.2020.: LISABON i LISABONSKA RIVIJERA
SRETNA NOVA GODINA!
Doručak. Poslije kasnijeg doručka odlazak u razgled Lisabona: Avenida da Liberdade, elegantna i luksuzna avenija duga 1100 m, sagrađena na mjestu nekadašnjeg javnog parka po uzoru na parišku Champs-Elysees – Trg Rossio (ili trg Pedra IV., portugalskog kralja i cara Brazila), na kojem su se nekoć održavali sajmovi, narodni ustanci, koride i smaknuća, a danas je srce Donjeg grada – Torre de Belém (Betlehemska kula), jedan od najslavnijih lisabonskih spomenika manuelinskog stila, kula koju je dao graditi Joao II. kao dio obrambenog sustava na ušću rijeke Tejo – samostan sv. Jeronima, još jedan od najvažnijih gradskih lokaliteta, mjesto koje je dao graditi kralj Manuel I. za uspješan povratak Vasca da Game iz Indije, crkva u kojoj su pokopani mnogi kraljevi i slavne portugalske osobnosti – Spomenik otkrićima. Razgled ćemo nastaviti vožnjom po obali preko Estorila – nekada poznatog po stazi za Formulu 1 i velikoj kockarnici koja još uvijek privlači slavne i bogate. Prva postaja na vožnji obalom bit će poznato ljetovališta Cascais, koji je nekoć bio ribarsko mjesto, ali je u 19. st. postao i omiljena rezidencija portugalskog plemstva. Slobodno vrijeme za ručak u Cascaisu. Nastavak vožnje prema Cabo da Roca, najzapadnijoj točki kontinentalne Europe za koju je slavni portugalski književnik Luís de Camões napisao da je „mjesto gdje zemlja završava, a more počinje“, uz kraće zaustavljanje za fotografiranje. Za kraj ćemo svratiti do gradića Sintre na padinama istoimenog planinskog lanca, čuvenog po bujnom zelenilu i raskošnim palačama. Voljeli su ju portugalski plemići, ali i europski kraljevi i slavne ličnosti – Lord Byron je 1809. napisao da je „mjestašce Sintra najljepše na svijetu“. Povratak u Lisabon u kasnim poslijepodnevnim satima. Slobodna večer za osobne programe. Noćenje.

5. dan, 2.1.2020.: LISABON – ZAGREB
Doručak. Slobodno prijepodne u Lisabonu za osobne programe do polaska transfera. Predlažemo detaljniji posjet prostoru EXPO-a iz 1998. g., s odlično sačuvanim paviljonima koji danas imaju razne funkcije i gdje se nalaze neki od najfascinantnijih primjera moderne arhitekture u Lisabonu. Ovdje se nalazi i glasoviti Oceanarij kao i mnogi drugi bivši paviljoni koji su poslije EXPO-a izvrsno iskorišteni i gdje građani vole provoditi slobodno vrijeme. Ili posjetite neki od brojnih dobrih muzeja u gradu od kojih je možda najposebniji Muzej pločica. Ističe se i Muzej kočija ili Muzej Gulbenkian. U poslijepodnevnim satima transfer do zračne luke. Let za Zagreb predviđen je u 19:40 sati. Dolazak u Zagreb u 23:50 sati.


Cijena po osobi: RASPRODANO!!


SMJEŠTAJ TIJEKOM PUTOVANJA:
29.12. – 31.12.2019., PORTO: CROWNE PLAZA 5*;
31.12. – 2.1.2020., LISABON: TIVOLI ORIENTE 4*;

CIJENA PAKET-ARANŽMANA UKLJUČUJE: prijevoz posebnim zrakoplovom Zagreb – Porto i Lisabon -Zagreb, zrakoplovne pristojbe, smještaj u hotelima 4/5* u dvokrevetnim sobama na osnovi noćenja s doručkom: 2 noćenja u Portu u hotelu Crowne Plaza 5* i 2 noćenja u Lisabonu u hotelu Tivoli Oriente 4*, uslugu voditelja putovanja, transfer od zračne luke u Portu s uključenim razgledom grada, transfer do zračne luke u Lisabonu, visokoturistički autobus tijekom cijele ture, sve razglede i izlete prema programu, službene vodiče u Portu, Bragi i Guimaraesu, ulaznice za Palaču burze i crkvu sv. Franje u Portu, dvorac u Guimaraesu, svetište Bom Jesus do Monte u Bragi, probu vina u Portu, te troškove organizacije i prodaje.

CIJENA PAKET-ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: ulaznice za kulturno-povijesne spomenike i muzeje koje nisu navedene kao uključene, boravišnu pristojbu (plaćanje na licu mjesta na recepcijama hotela, 2 € po osobi po noćenju), karte javnog prijevoza, putno zdravstveno osiguranje (preporučujemo!), fakultativne sadržaje te troškove osobnih narudžbi.

NAPOMENE: Red letenja za izvanredne (charter) letove podložan je promjeni i u vrlo kratkom roku prije polaska na putovanje, kao i tijekom samog putovanja. Sve detalje o programu šaljemo u završnoj obavijesti 3-5 dana prije početka putovanja. Organizator može promijeniti redoslijed obilazaka tijekom razgleda, ovisno o radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima, odnosno prema procjeni voditelja putovanja. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilazaka tijekom razgleda. Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. Zadržavamo pravo promjene cijena u slučaju tečajnih razlika većih od 1,5%.

MINIMUM PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 40

Opće informacije:
SLUŽBENO IME: Republika Portugal
DRŽAVNO UREĐENJE: Republika i parlamentarna država
GLAVNI GRAD: Lisabon, oko 2.927,000 st. (2018.)
JEZIK: portugalski (službeni)
RELIGIJA: većinski katolici 81%, ateisti 6.8%, 0.6% Židovi, nespecificirano 8.3% (prema podacima iz 2011.)
VREMENSKA RAZLIKA: Zapadnooeuropsko vrijeme (Hrvatska 12:00 = Portugal (Lisabon) 11:00)
NOVAC: EUR (euro); 1 EUR = 100 eurocenta
BROJ STANOVNIKA: oko 10,35 milijun (podatak iz 7/2018. god).
POVRŠINA: oko 92.212 km²
GEOGRAFSKI POLOŽAJ: Država u jugozapadnoj Europi, graniči sa Španjolskom na istoku, izlazi na Atlantski ocean na zapadu i jugu
KLIMA: Mediteranska klima s toplim i suhim ljetima, te blagim zimama s dosta padalina. Prosječna temperatura u siječnju je 16°C, u srpnju 25°C.
ELEKTRIČNI NAPON: 230 V.
DOKUMENTI POTREBNI ZA PUTOVANJE: Za ulazak u Republiku Portugal za hrvatske građane potrebna je važeća putovnica ili osobna iskaznica koja mora vrijediti najmanje 3 mjeseca nakon ulaska. Djeca moraju imati svoju putovnicu/osobnu iskaznicu.
ZDRAVSTVO: Cijepljenje nije obvezno. Preporučujemo da se prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int). Preporučujemo također da na putovanje uzmete priručnu ljekarnu.
TELEFONIRANJE: Pozivni broj zemlje je +351. Mobilne telefonske veze su dobre, sva tri mobilna operatera imaju sklopljen ugovor o roamingu. Molimo da za detalje kontaktirate vašeg mobilnog operatera.
KREDITNE KARTICE: Većina kreditnih kartica prihvaćene su u svim bankama, te u većini hotela, restorana i trgovina (MasterCard, Visa), dok je Amex prihvaćen malo rjeđe. Većinom se na ulazu svake trgovine nalaze simboli kreditnih kartica koje pojedina trgovina prihvaća kao sredstvo plaćanja.
NAPOJNICE: Uobičajeno je ostaviti 10% od ukupnog iznosa računa u restoranu ili objektu.
SIGURNOST PUTOVANJA: Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, na njihovoj web stranici: www.mvep.hr.
ODJEĆA: Savjetujemo laganu, ugodnu pamučnu ili lanenu odjeću tijekom ljetnih mjeseci; topliju za vrijeme zime. Ponesite i zaštitu od kiše i sunca, bez obzira na period godine u kojem putujete.
HRANA I PIĆE: Portugalska kuhinja bazira se na mediteranskoj kuhinji, bogata je ponuda ribe, a najobljubljeniji bakalar. Neki od specijaliteta su: Alheira de Mirandela – kokošja kobasica, poslužena s blitvom; Arroz de Tambori – grdobina kuhana u smjesi lovora, češnjaka i rajčice s rižom; Caldeirada de Enguias – paprikaš od jegulja, začinjen šafranom i popraćen paprikama; Francesinha – dvije kriške kruha s odreskom, šunkom, kobasicom između njih, itd.
KUPOVINA: popularni suvenir je npr. pijetao (nacionalni simbol), nakit, kozmetika, zlato, tekstil, proizvodi od portugalske keramike. Trgovine rade uglavnom od 10 do 19 sati radnim danom, dok u većim gradovima rade od 9 do 21 svaki dan, osim državnim blagdanima. U manjim mjestima uobičajena je pauza za ručak, tijekom koje dućani i uslužni objekti ne rade od 13 do 15 sati.
SEF: Molimo da spremite novac, dokumente i druge vrijednosti u hotelskom ili sobnom sefu, organizator putovanja niti hotel ne preuzima odgovornost za ukradene stvari.

VELEPOSLANSTVO REPUBLIKE HRVATSKE U PORTUGALSKOJ REPUBLICI
(Pokriva Angolu, Gvineju Bisau, Kabo Verde i Sveti Toma i Prinsipe):
Rua D. Lourenco de Almeida, 24, 1400-126 Lisboa, PORTUGAL
lisabon@mvep.hr, pt.mvep.hr
Ivica Maričić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik
0035 121 302 1033, 302 1053, 302 1077, 121 302 1251
Uredovno vrijeme Veleposlanstva:• ponedjeljak-petak 9,00-17,00
Uredovno vrijeme Konzularnog odjela Veleposlanstva (za stranke): • po dogovoru
Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena): 00 351 966 015 731

NE ZABORAVITE PROVJERITI VALJANOST PUTNIH DOKUMENATA, A PRIJE SVEGA NE ZABORAVITE IH UZETI SA SOBOM!

Šifra aranžmana: GoPortugalNG5D0092019

Pošalji upit za putovanje