27.10. - 01.11.2024. od 840

Putovanje Porto i sjever Portugala 6 dana avionom  27.10. – 01.11.2024.
GARANTIRANI POLAZAK

Otkrijte drugi po veličini portugalski grad, već nekoliko godina smatran za jednu od najboljih europskih city break destinacija. Šarmantan kao i svaki drugi grad u portugalu, Porto se ipak izdvaja među sličnima – drugačiji od ostalih, ne bez razloga proglašen je europskom kulturnom prijestolnicom 2001. godine. Nerijetko upečatljiviji i od portugalske prijestolnice, Porto je šarmer iz prikrajka…

Predviđeni hotel: Clip hotel 3*  centralno smješten

1. dan: ZAGREB – MÜNCHEN – PORTO
Sastanak putnika s voditeljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb, na katu pored kioska Tiska, dva sata prije leta. Prijava na let kompanije Lufthansa na redovnoj liniji za München u 16:35 sati, slijetanje planirano u 17:40 sati i nastavak letom prema Portu u 21:35, dolazak planirano u 23:35 po lokalnom vremenu (vremena letenja ispod programa). Transfer do hotela. Smještaj i noćenje.

2. dan: PORTO
Doručak. Porto, drugi po veličini portugalski grad, sagrađen je na mjestu drevnog rimskog naselja na tom mjestu uz rijeku Douro čije je latinsko ime dalo ime današnjoj državi – Portus Cale. Za razliku od Lisabona kojeg se poznaje po atributu „Bijeli grad“, Porto nazivaju i „Granitnim gradom“, a svjetski je poznat po slatkom desertnom vinu istog imena. Panoramska vožnja Portom, pokraj impresivne koncertne dvorane Casa da Musica svjetski poznatog arhitekta Rema Koolhaasa, uz duge pješčane plaže do crkve sv. Franje iz 13.st., najljepše i najbogatije dekorirane u Portugalu. Izlazak iz autobusa i pješački razgled grada bogate povijesti s prekrasnim starim dijelom unutar zidina iz 14 st.: katedrala s temeljima iz 12 st., neoklasicistička Palača Burze, kolodvor Sao Bento sagrađen na temeljima benediktinskog samostana čija je unutrašnjost možda i najbolji primjer azulejoumjetnosti s preko 20 000 pločica… Porto je neraskidivo vezan uz rijeku Douro, a pravi primjer za to je upečatljiv most Luis I kojeg je izgradio Eiffelov učenik Theophile Seyrig. Svakako preporučujemo posjet vinskom podrumu u dijelu grada Vila Nova de Gaia i degustaciju porta, čuvenog fortificiranog vina koje je proslavilo istoimeni grad kao i vinograde iz doline rijeke Douro, vjerojatno najpoznatiji portugalski izvozni proizvod. Slobodno vrijeme za uživanje i istraživanje ovog čudesnog grada, preporučujemo šetnju po četvrti Ribeira u ranim večernjim satima. Riječ je o autentičnoj četvrti gdje se na dojmljiv način sudara staro i zapušteno s  uređenim i imućnijim, šarolikoj, slikovitoj i punoj malih restorančića i zanimljivih suvenirnica. Povratak u hotel javnim gradskim prijevozom. Noćenje.

3. dan: PORTO: fakultativno cjelodnevni izlet BARCELOS-BRAGA-GUIMARAES
Doručak. Danas preporučujemo cjelodnevni izlet Minho, u kojem ćemo posjetiti Barcelos, Bragu i Guimaraes (prijava i doplata prilikom rezervacije aranžmana, minimum za realizaciju 25 prijavljenih putnika). Prvo odlazimo do mjestašca Barcelos koji je Portugalu dao nacionalni simbol, tzv. pijetla iz Barcelosa, s legendom ćete se upoznati na licu mjesta. Kratka šetnja povijesnim središtem mjesta uz lokalnog vodiča i vrijeme za kavu ili čaj. Potom odlazimo u Bragu, uz Porto jedan od najznačajnijih i najvećih gradova sjevera. Braga se ponosi poviješću dugom dvije tisuće godina i nazivom „Portugalski Rim“ – u gradu se nižu jedna do druge više od 20 crkava, među njima i prvobitno romanička katedrala, a grad se smatra duhovnim središtem rađanja portugalskog kraljevstva i poznat je kao i „biskupski grad“. Tu ćemo posjetiti poznato hodočasničko mjesto, Bom Jesus s velebnim stubama i odvojiti slobodno vrijeme za šetnju, jelo ili kupovinu suvenira. Za kraj dana posjećujemo grad koji zovu i „kolijevkom Portugala“, Guimaraes. Ovdje je 1109. g. rođen Afonso Henriques, osnivač portugalskog kraljevstva. Na tzv. Svetom obronku iznad grada stoji njegova romanička utvrda. Ime Guimaraesa spojeno je i s drugom portugalskom kraljevskom dinastijom, obitelji Braganca. U starom se dijelu grada nalazi njihova palača iz 15. st. Zbog svojih odlično sačuvanih srednjovjekovnih građevina stari je grad upisan na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a 2001. godine. Povratak u Porto, slobodna večer. Noćenje.

4. dan: PORTO: fakultativno cjelodnevni izlet DOLINA RIJEKE DOURO
Doručak. Slobodan dan u Portu za istraživanje grada i osobne programe. Doista preporučujemo cjelodnevni izlet brodom i autobusom u dolinu rijeke Douro, svjetski poznate po proizvodnji slavnog vina istoimenog imena kao grad (doplata prilikom rezervacije aranžmana, min. potreban za realizaciju 30 prijavljenih putnika), do gradića Pinhao, središta vinogradarstva regije svjetski poznate po iznimnim vinima. Za dolinu rijeke Douro kažu da bi se mogla nazvati i „čarobnom dolinom“, njezina je ljepota skoro mitska. Da je tome tako govori i činjenica da je UNESCO zaštitio svojom titulom prelijepe krajolike uz rijeku… Na  izlet krećemo nešto prije osam ujutro s dokova u četvrti Ribeira: brod kreće oko 8:30 sati i  uz uživanje u vožnji s pogledom na brojne vinograde i prelijepe pejzaže, uz doručak i ručak na brodu, dolazimo do mjesta Pinhao u poslijepodnevnim satima. U mjestu Pinhao posjetit ćemo lokalnu vinariju, upoznati se s proizvodnjom porta i svakako ga i kušati. Povratak autobusom u Porto, dolazak oko 21 sat navečer, transfer autobusom do hotela. Noćenje.

5. dan: PORTO
Doručak. Slobodan dan u Portu za istraživanje grada i osobne programe. Svakako ne propustite posjetiti knjižaru Lello, sigurno jednu od najljepših knjižara svijeta koja je otvorena 1906.g. i izgleda identično kao i tada. Zaputite se i do kolodvora Sao Bento u centru grada i pogledajte fascinantne pločice u unutrašnjosti kolodvora koje oslikavaju događaje iz portugalske prošlosti. Posjetite slavnu Casa da Musica, arhitektonsko remek-djelo Rema Kolhaasa, izgubite se u poznatoj četvrti Ribeira i prijeđite rijeku kako biste u nekom od slavnih vinskih podruma kušali slavno vino ili se samo otisnuli u plovidbu rijekom Douro. Noćenje.

6. dan: PORTO – ZAGREB
Rano buđenje i odjava iz hotela oko 3:00 sata i transfer autobusom do zračne luke. Prijava na let Lufthanse za München s polaskom u 06:05 sati, slijetanje u Munchen u 10:00 sati i nastavak leta prema Zagrebu u 14:50 sati. Dolazak u Zagreb predviđen je u 15:55 sati po lokalnom vremenu. Kraj programa.

Rok za prijavu: 7 dana prije puta ili dok ima mjesta
Minimalan broj putnika: 20 / Maksimalan broj putnika: 30

Informacije o letu:
Prijevoznik: Lufthansa
ZAGREB 16:35 MUNICH 17:40
MUNICH 21:35 PORTO  23:35
PORTO 06:05 MUNICH  10:00
MUNICH 14:50 ZAGREB 15:55

Termini polazaka / Cijena po osobi
27.10.-01.11.2024.
Redovna cijena:860 EUR
First minute cijena:820 EUR

zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu

Cijena uključuje

 • prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – München – Porto – München – Zagreb
 • zrakoplovne pristojbe i naknade
 • uključen 1 komad predane prtljage koja se prijavljuje po osobi (svaki kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm)
 • transfer posebnim autobusom zračna luka – hotel – zračna luka
 • četiri noćenja s doručkom u hotelu 3* u Portu u dvokrevetnim sobama
 • jedno noćenje u hotelu 3* u Portu u dvokrevetnim sobama (zadnje noćenje je bez doručka zbog ranog transfera)
 • uključen 1 komad predane prtljage koja se prijavljuje po osobi (svaki kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm)
 • vanjske razglede prema programu
 • voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku
 • pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja

Cijena ne uključuje

 • ulaznice za objekte i muzeje koji se posjećuju tijekom razgledavanja
 • dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)
 • cjelodnevni izlet Dolina rijeke Douro (uključuje autobusni prijevoz, prijevoz brodom, doručak i ručak na brodu, obilazak vinarije i degustaciju vina i pratnju voditelja putovanja): odrasli 120 EUR, djeca do 12 g. 100 EUR – minimum za realizaciju izleta 30 prijavljenih putnika
 • cjelodnevni izlet Minho (uključuje autobusni prijevoz, lokalnog vodiča, ulaznice prema programu i pratnju voditelja putovanja): odrasli 65 EUR, djeca do 12 g. 50 EUR – minimum za realizaciju izleta 25 prijavljenih putnika
 • doplatu za jednokrevetnu sobu: 250 EUR (obavezna doplata ako osoba spava sama u sobi)
 • boravišna pristojba: 2 EUR po osobi po noćenju za sve osobe starije od 12 godina (obvezno plaćanje od 1.1.2016., doplata na licu mjesta)
 • napojnicu za vozače i vodiča – na inozemnim destinacijama vozači i lokalni vodiči očekuju napojnicu i preproučujemo iznos od 5 EUR po danu, a ako ste bili zadovoljni uslugom našeg voditelja putovanja, lijepo je i da njemu iskažete svoje zadovoljstvo njegovim trudom i radom.
 • putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti.

Popusti

· 80% popusta za jedno dijete do 1,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe: dijete nema svoje sjedalo u avionu i spava s dvije odrasle osobe u krevetu, ne plaća zrakoplovne pristojbe ako su one posebno naznačene
· 20% popusta za jedno dijete od 1,99-11,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe: dijete ima svoje sjedalo u avionu i pomoćni krevet, plaća zrakoplovne pristojbe ako su one posebno naznačene
· trokrevetne sobe (na upit) za odrasle osobe po redovnoj cijeni.


– Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja kompanije Lufthansa objavljenom u 2023. godini i podložna su promjeni.
– Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
– Uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm).
– Organizator putovanja može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda grada u Lisabonu, ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.
– Završno pismo vam dostavljamo e-mailom 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.).
– Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta. Organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
– Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
– Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa.
– Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:
Za državljane RH viza za Portugal nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.

U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Republike Hrvatske u Portugalu nalazi se u Lisabonu.
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Portugalskoj Republici (Lisabon) nalazi se na adresi Rua D.Lourenco de Almeida 24, 1400-126 Lisboa.
Kontakt podaci: tel. 0035 121 302 1033, 0035 121 302 1053, 00 35 121 302 1077, fax. 0035 121 302 1251, e-mail: lisabon@mvep.hr.

GoId

Pošalji upit za putovanje