14.03., 29.04.2020. od 5.990,00 kn (+ avio takse)

Maroko, 8 dana

TERMINI PUTOVANJA: 14.03.–21.03., 29.04.–06.05.2020.
Zrakoplovom iz Zagreba

VRIJEDNOST VIŠE: mogućnost izleta Chefchaouen – „Plavi grad“


1. dan: ZAGREB – FRANKFURT – CASABLANCA
Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb dva sata prije leta. Polijetanje zrakoplova za Frankfurt u 14:35 sati na liniji LH415, dolazak u Frankfurt u 16:10 sati. Nastavak putovanja za Casablancu u 22:15 sata na liniji LH1330 (Lufthansa).

2. dan: CASABLANCA – RABAT – MEKNES
Dolazak u Casablancu u 00:30 sati. Nakon obavljenih graničnih formalnosti, slijedi transfer do hotela. Noćenje. Doručak. Slijedi razgled Casblance: trga Mohameda V., rezidencijalne četvrti Anfa, vožnja uz promenadu Ain Diab uz more, razgled (izvana) veličanstvene džamije kralja Hassana II, jedne od najvećih džamija na svijetu. Slobodno vrijeme za ručak. Vožnja prema Rabatu. Po dolasku razgled grada: Kula Hassan s uništenim stupovima, veličanstveni mauzolej Mohameda V., Kasbah Oudaya i Kraljevska palača (izvana). Nastavak vožnje do Meknesa, tzv. „marokanskog Versaillesa“, grada okruženog trostrukim zidinama dugim oko 40 km. Stara medina, okružena zidinama, dio je UNESCO svjetske baštine. Razgled legendarnih vrata Bab El Mansour koja mnogi smatraju najljepšim vratima Sjeverne Afrike i poznatog trga El Hedim. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

3. dan: MEKNES – FES
Nakon doručka slijedi vožnja prema Fesu. Po dolasku razgled grada: obilazak džamije Karaouiine i mauzoleja Moulay Idrissa (izvana), posjet štavionici kože. Potom, ulazak u srednjovjekovnu medinu Fes el Bali kroz vrata Bab Boujloud. Šetnja bučnim, šarolikim uličicama souka – tržnice u kojoj su na svakom uglu izvješeni tepisi, kožne rukotvorine, tradicionalan i moderan nakit, začini, biljke, ulje… Razgled sveučilišta Medresa Bouanania, nastavak šetnje do trga Ej Najjarine s istoimenom fontanom. Fes je osnovao Moulay Idriss tijekom 8. stoljeća i u prošlosti je bio glavni grad nekoliko dinastija. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

4. FES – FAKULTATIVNI IZLET CHEFCHAOUEN – „PLAVI GRAD“
Doručak. Predlažemo fakultativni izlet u Chefchaouen ili slobodan dan u predivnom Fesu. Chefchaouen, poznat je pod nazivom „Plavi grad“. Ovaj živopisni grad smjestio se u podnožju planine Rif, svega 3,5 sata od grada Fesa. Jedinstven je upravo po tome što je ovdje sve obojano u plavu boju: vrata, zidovi, fasade, prozori, ulice… Da, upravo te uske ulice kojima dominira nebesko plava boja pravi su raj za putnike koji su željni otkrivanja atraktivnih i pomalo neobičnih područja, a stara maurska i španjolska arhitektura čine ga apsolutno neizostavnom turističkom destinacijom. Stari dio grada obiluje uličicama koje su prepune kafića, restorana i prodavaonica sa suvenirima i tkaninama, ali i vrijednim rukotvorinama kakvih nema u ostatku Maroka. Povratak u Fez. Večera i noćenje.

5. dan: FES – BENI MELAL – MARRAKECH
Nakon doručka vožnja prema Marrakechu, uz usputno zaustavljanje u skijaškom središtu Ifrane, smještenom na obroncima Atlasa. Nastavak puta za Marrakech preko Beni Melala, središta marokanskog poljodjelstva. Marrakech, poznat i kao „biser juga“, magični je crveni grad okružen snijegom pokrivenim planinskim vrhovima. Grad je utemeljila dinastija Almoravida u 11. stoljeću. Po dolasku smještaj u hotel. Večera i noćenje.

6. dan: MARRAKECH
Doručak. Odlazak na razgled grada: Saadienske grobnice, palača El Badi, Bahia, grobnice Saadiens, berberska ljekarna. Slobodno vrijeme za šetnju pravim labirintom ulica živopisne tržnice. Moguć razgled prekrasnih Yves Saint Laurentovih vrtova Majorelle (uz doplatu). Zatim razgled džamije Koutoubia (izvana) te poznatog trga Djemaâ El Fna, najvećeg trga u Africi i središta noćnog života, gdje možete uživati u posebnoj atmosferi dok ste okruženi plesačima, pripovjedačima, krotiteljima zmija, majmunima izvođačima i akrobatima. Večera u hotelu. Noćenje.

7. dan: MARRAKECH ili FAKULTATIVNI POLUDNEVNI IZLET OURIKA
Nakon doručka odlazak na poludnevni izlet u dolinu rijeke Ourika udaljene oko 60 km od Marrakecha u samom podnožju gorja Atlas. Zelena vegetacija i mala naselja Berbera mogu se vidjeti na svakom koraku. Posjetit ćemo radionicu arganovog ulja u kojoj tradicionalno rade samo žene. Uživat ćemo u slapovima koje stvara rijeka Ourika dok se probija kroz velebne stijene Atlasa. Dok kupujete suvenire od alabastera i razni nakit, imat ćete priliku probati jedinstveni sok od mente. Ručak u lokalnom restoranu (uz doplatu). U poslijepodnevnim satima povratak u Marrakech. Uz doplatu, predlažemo odlazak na folklornu predstavu Fantasia s večerom u restoranu Chez Ali. Večera u hotelu. Noćenje.

8. dan: MARRAKECH – BEČ– ZAGREB
Doručak i odjava iz hotela. Slijedi transfer do zračne luke u Marrakechu. Po dolasku u zračnu luku, prijava na let za Beč u 14:55 sati. Dolazak u Beč u 19:05 sati po lokalnom vremenu, nastavak leta za Zagreb u 19:35 sat. Dolazak u Zagreb predviđen je u 20:25.


CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI:


Cijena uključuje:
– prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi
– smještaj u dvokrevetnim sobama na osnovi 7 noćenja s uslugom polupansiona u hotelima 4* prema programu
– grupne prijevoze i razglede prema programu
– ulaznice za objekte i lokalitete koji se posjećuju prema programu
– lokalne vodiče na engleskom jeziku
– ulaznice za Madrassa Bouanania u Fesu, palaču Bahia u Marrakechu, grobnice Saadiens u Marrakechu
– licenciranog voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
– jamčevinu i troškove organizacije putovanja

Cijena ne uključuje:
– zrakoplovne pristojbe i naknade – obavezna doplata 1690,00 kn (promjenjivo do izdavanja avio karata)
– doplatu za jednokrevetnu sobu od 1790,00 kn
– doplatu za napojnice lokalnim vodičima i vozačima 30€ po osobi
– ulaznice za kulturno-povijesne spomenike i muzeje
– karte javnog gradskog prijevoza, doplate za izlete i obroke koji nisu prema programu
– osobne troškove, pića i napojnice te ostalo što nije navedeno pod cijena uključuje
– zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja (preporučujemo)

Težina prtljage: Po osobi dozvoljeno je nositi 1 komad predane prtljage maksimalne težine do 23kg i 1 komad ručne prtljage do 8kg.

Odrasla osoba na pomoćnom ležaju BEZ POPUSTA – NA UPIT!

Fakultativni izleti/ulaznice:
– ulaznica u džamiju Hassan II 13€
– ulaznica u vrtove Majorelle 8€
– fakultativni izlet u Chefchaouen 490kn
– poludnevni izlet dolina rijeke Ourika 375kn
– večera uz Fanstasia show u Marrakechu 350kn

Napomene:
Kategorizacija hotela u Maroku odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji u zemlji u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.
Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja, kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti. Zbog većih udaljenosti koje se tijekom putovanja prelaze autobusom, moguća su manja odstupanja u redoslijedu pružanja usluga; agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda itinerera putovanja ovisno o radnim vremenima lokaliteta koja se posjećuju.

VAŽNE INFORMACIJE:
Završno pismo dostavljamo vam e-mailom najkasnije 48 sati prije putovanja – to je završni dokument u kojem se nalaze sve bitne informacije poput točnog vremena i mjesta polaska, kontakt i ime pratitelja putovanja, imena hotela i sl. Eventualne doplate za izlete i ulaznice plaćate na licu mjesta pratitelju putovanja u eurima ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje, osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta. Organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa. Agencija ima pravo promjene redoslijeda programa.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:
Za putovanje u Maroko potrebna je putovnica koja mora biti važeća još najmanje 6 mjeseci nakon ulaska u zemlju. Viza nije potrebna za Maroko za državljane Republike Hrvatske. Prilikom rezervacije putovanja obavezno je dostaviti kopiju putovnice prodajnom mjestu. Za putnu dokumentaciju (putovnica, zrakoplovna karta) odgovoran je isključivo putnik.

Minimalan broj putnika: 20

KORISNE INFORMACIJE:

SLUŽBENO IME: Republika Maroko
DRŽAVNO UREĐENJE: parlamentarna monarhija
GLAVNI GRAD: Rabat, oko 577.827 stanovnika (2014 god.)
MEĐUNARODNA ZRAČNA LUKA: Rabat–Salé Airport
JEZIK: berberski, arapski (službeni)
RELIGIJA: muslimani 98%, kršćani 1.1% (2010)
VREMENSKA RAZLIKA: Central European Time (Hrvatska 12:00 = Maroko(Rabat) 12:00)
NOVAC: MAD (marokanski dirham); 1 MAD = 100 santima
BROJ STANOVNIKA: oko 35.74 milijuna (po popisu stanovništva iz 2017. god)
POVRŠINA: 446.550 km²
GEOGRAFSKI POLOŽAJ: Maroko je država u sjeverozapadnoj Africi u regiji poznatoj kao Magreb, na obali Atlantskog oceana i Sredozemnog mora. Graniči na sjeveru sa španjolskim eksklavama Ceuta i Melilla, na istoku i jugoistoku s Alžirom te na jugu s teritorijem Zapadne Sahare koja je trenutno pod marokanskom kontrolom.
KLIMA: Maroko ima uglavnom sredozemnu klimu, koja u južnome predgorju Atlasa prelazi u stepsku i polupustinjsku. Prosječna je godišnja temperatura na obali 18 °C, na Meseti 19 °C, a u gorju 21 °C. Prema Sahari količina se oborina smanjuje (na južnom predgorju Atlasa manje od 100 mm). Zimi su najviši dijelovi Atlasa pokriveni snijegom. Vegetacija je u sjevernome dijelu Maroka sredozemna, na južnome predgorju Atlasa stepska i polupustinjska, a na najvišim dijelovima Atlasa planinska, odnosno alpska. Na postojanje riječne mreže utječu znatne količine snijega i njegovo ljetno kopnjenje na Atlasu.
ELEKTRIČNI NAPON: 220 V
DOKUMENTI POTREBNI ZA PUTOVANJE: Za ulazak u Maroko i boravak u Maroku do tri mjeseca, hrvatskim državljanima nije potrebna viza (valjanost putovnice treba biti najmanje tri mjeseca dulja od datuma planiranog izlaska iz zemlje).
ZDRAVSTVO: Cijepljenje nije obvezno, ali se preporuča cijepljenje protiv žute groznice. Preporučamo da se prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int) kao i da prikupite obavijesti o mogućnosti cijepljenja prije odlaska u inozemstvo (HZJZ, http://www.hzjz.hr/). Preporučamo također da na putovanje uzmete priručnu ljekarnu, koja sadrži lijekove koje redovito koristite, kao i lijekove za uobičajene probleme koji se javljaju na putovanjima.
TELEFONIRANJE: Pozivni broj zemlje je +212. Mobilne telefonske veze su dobre u urbanim mjestima, no kvaliteta drastično opada u ruralnim područjima. Molimo da za detalje kontaktirate vašeg mobilnog operatera.
KREDITNE KARTICE: Kreditne i debitne kartice (Visa, MasterCard, Maestro, AmEx) mogu se koristiti u većim trgovinama, restoranima i hotelima u Keniji, dok mali obrti posluju isključivo s gotovinom, pa je vrijedno nositi gotovinu za manje transakcije u kafićima i tržnicama ili ako putujete u neka od vanjskih ili ruralnih područja.
NAPOJNICE: nisu obvezne, ali je uobičajeno ostaviti 5% od ukupnog iznosa računa u restoranu ili taxiju, ukoliko ste bili zadovoljni pruženom uslugom.
SIGURNOST PUTOVANJA: Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr.

Preporučujemo:
HRANA I PIĆE: Uobičajena jela su govedina, koza, ovčetina i janjetina, piletina i plodovi mora, koji služe kao osnova za kuhinju. Začini se često koriste u marokanskoj hrani. Iako su neki začini prije tisuću godina uvezeni u Maroko preko Arapa, mnogi sastojci – poput šafrana iz Talauina, mente i maslina iz Meknesa, naranča i limuna iz Fesa – domaći su i izvoze se u inozemstvo. Neki od specijaliteta su: bissara – gusta juha od fava graha, začinjena solju, kuminom i čilijem; tagine – jelo kuhano u istoimenoj glinenoj posudi, sastoji se od povrća, mesa, peradi, ili morskih plodova, posluženo sa biljem, začinma, suhim voćem i maslinovim uljem; harira – juha od slanutka i leće, s rajčicom i začinima, može se dodati meso poput piletine ili janjetine; R’fissa – gulaš od leće, piletine, sjemenki piskavice i mješavine začina, poslužuje se povrh isjeckanih palačinki; amelou – gusti i oršasti umak dobiven od badem, meda i arganovog ulja; B’stilla – pečeno punjeno tijesto, često se poslužuje na svadbama i drugim posebnim događanjima. Punila mogu biti janjetina, piletina, riba, golub, bademi i začini poput cimeta i šafrana.
KUPOVINA: popularni suveniri: arganovo ulje, babouche papuče, djeballa nošnja, berberske posude, vreće za tržnicu, ras el hanout mješavina začina, vino, mirodije, parfemi, nakit. Veliki broj objekata u većim gradovima posluje od 10 do 18 radnim danom, od 11 do 15 subotom, a nedjeljom skraćeno, dok tržnice i manji lokalni objekti nemaju fiskno radno vrijeme.
SEF: Molimo da spremite novac, dokumente i druge vrijednosti u hotelskom ili sobnom sefu, organizator putovanja niti hotel ne preuzima odgovornost za ukradene stvari.

NE ZABORAVITE PROVJERITI VALJANOST PUTOVNICE, A PRIJE SVEGA NE ZABORAVITE JE UZETI SA SOBOM!

Šifra aranžmana: GoMaroko8D0052020

Pošalji upit za putovanje