7.10. - 14.10.2020. od 5.990,00 kn kn (+ avio takse)

Kreta i Atena – 8 dana

Grčka, Mikene, Peloponez, Kreta, Heraklion, Chania, Atena

TERMIN PUTOVANJA: 7.10. – 14.10.2020.

8 dana zrakoplovom iz Zagreba

Zrakoplovne pristojbe uključene u cijenu!


1. DAN – ZAGREB – ATENA – otok KRETA/HERAKLION
Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci dva sata prije polijetanja zrakoplova kod šaltera središnjih informacija. Podjela putne dokumentacije od strane pratitelja putovanja te prijava na let za Atenu u 10.00 sati na liniji A3781 (Aegean Airlines). Dolazak u Atenu predviđen je u 13.25 sati po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Heraklion na Kreti u 16.20 sati na liniji A37318 (Aegean Airlines). Predviđeni dolazak u zračnu luku Heraklion je u 17.10 sati po lokalnom vremenu. Po dolasku sastanak s predstavnikom lokalnog agenta te organizirani transfer do hotela u Heraklionu. Prijava i smještaj u hotel. Slobodna večer. Noćenje.
2. DAN – KRETA (HERAKLION – KNOSOS)
Nakon doručka odlazak u razgled Herakliona, glavnog i najvećeg grada otoka Krete, a ujedno i najvećeg grada u kojem se isprepliću kulture svih naroda koji su ga osvajali. Stari dio grada okružuju venecijanske zidine koje vode do utvrde Koules u staroj gradskoj luci. Uz to značajnije znamenitosti su: Gradska vijećnica iz 17.st.; Lavlji trg, glavni gradski trg s fontanom Francesca Morosinia u sredini i okružen kafićima, trgovinama i restoranima; crkve Agios Minas, sv. Katarine i sv. Tita. Slijedi bolje upoznavanje minojske kulture u obnovljenom «Kretskom Louvreu», Arheološkom muzeju čije se bogatstvo uvelike odnosi na ostavštinu minojske civilizacije. U nastavku dana odlazimo na razgled ostataka veličanstvene palače u Knososu, središta minojske kulture. Ovo je bila palača mitskoga kralja Minosa u kojoj se nalazio labirint, stan čudovišta Minotaura, koje se hranilo ljudskim mesom. Povratak u Heraklion i slobodno poslijepodne i večer. Noćenje.
3. DAN – KRETA (HERAKLION – ANOGIA – RETIMNON)
Doručak i odjava iz hotela. Prijepodnevni odlazak u planine do sela Anogia, jednog od otočkih središta tradicionalnih obrta i glazbe. Slobodno vrijeme za šetnju i istraživanje sela. Slijedi vožnja prema Retimnonu, gradiću kojim dominiraju mletačke zidine i utvrda. Ovdje se mletačka arhitektura i palače skladno stapaju s turskom arhitekturom te s pravoslavnim i katoličkim sakralnim građevinama. Smještaj u hotel i šetnja uskim, gradskim uličicama. Noćenje.
4. DAN – KRETA (RETIMNON – APTERA – HANIJA) – PIREJ
Doručak. Odjava iz hotela i vožnja do arheološkog lokaliteta Aptera, smještenog u veličanstvenom pejzažu s pogledom na vrhunce Bijelih planina. Nastavak vožnje prema Haniji, najslikovitijem gradu otoka. Šetnja šarenim uličicama od Bogorodičine crkve i Arheološkog muzeja, smještenog u nekadašnjem franjevačkom samostanu, do arsenala. Slobodno poslijepodne. Transfer do luke. Ukrcaj na brod u ranim večernjim satima, smještaj u kabine te isplovljavanje za Pirej. Noćna plovidba.
5. DAN – PIREJ – MIKENA – NAUPLION – EPIDAUR – ATENA
Ranojutarnje uplovljavanje u luku Pirej u 6 sati te odlazak prema poluotoku Peloponezu. Zaustavljanje na Korintskom kanalu za samostalan doručak ili kavu. Nastavak vožnje prema pokrajini Argolidi. Kroz slikovita sela, maslinike i plantaže naranči put će vas odvesti do ostataka mitske Mikene iz koje je Agamemnon poveo Ahejce u desetogodišnju opsadu Troje. Nakon razgleda odlazak do Naupliona, prve prijestolnice moderne Grčke. Sa svojom venecijanskom arhitekturom i bugenvilijama, Nauplion slovi za najljepši grad Grčke. Kratko slobodno vrijeme za šetnju i ručak. Put ćete nastaviti vijugavom cestom do svete šume boga Asklepija u Epidauru i tu pogledati teatar čuven po svojoj savršenoj akustici. Vožnja do Atene, smještaj u hotel i noćenje.
6. DAN – ATENA
Doručak. Odlazak na poludnevni razgled grada autobusom i pješice u pratnji lokalnog vodiča: Parlament, Trg Sintagma, Park Ethnikos Kipos, Hadrijanovi stupovi, Spomenik Apolonu, Platonova akademija, Grob neznanog junaka, Trg Omonia, Antički stadion na kojem su održane prve Olimpijske igre, ruševine Zeusova hrama. Slobodno poslijepodne za osobne programe: kupovina u glavnoj trgovačkoj ulici Ermou ili elegantnoj četvrti Kolonaki; posjet znamenitostima. Predlažemo i da uživate u pogledu na Atenu s veličanstvenom Akropolom s brda Lykabetosa, otkud se pruža prekrasan pogled na grad i Saronski zaljev. Navečer zajednički odlazak s voditeljem putovanja do četvrti Plaka podno Akropole, živahne četvrti s bezbrojnim tavernama i uskim vijugavim ulicama orijentalnog prizvuka – moguć fakultativni odlazak na grčku večeru s folklornim programom. Povratak u hotel. Noćenje.
7. DAN – ATENA – RT SOUNION – ATENA
Nakon doručka odlazak prema Rtu Sounion uz vožnju slikovitom obalom Saronskog zaljeva. Rt Sounion je najjužnija točka Atičkog poluotoka, poznat po ostacima znamenitog Posejdonovog hrama, posvećenog bogu mora u klasičnoj grčkoj mitologiji. Ljepota očuvanih dorskih stupova inspirirala je mnoge pjesnike, uključujući Lorda Byrona koji je urezao svoje ime u jednog od njih. Nakon obilaska lokaliteta povratak prema Ateni. Slobodno poslijepodne i večer u Ateni. Noćenje.
8. DAN – ATENA – ZAGREB
Nakon ranog doručka odjava iz hotela te transfer prema zračnoj luci Atena. Po dolasku slijedi prijava na let za Zagreb u 8.00 sati na liniji A3780 (Aegean Airlines). Dolazak u Zagreb predviđen je u 9.30 sati.

Cijena aranžmana po osobi:

First Minute: 7.580 kn

Zrakoplovne pristojbe u iznosu od 1.590 kn uključene su u cijenu po osobi

*First minute cijene vrijede do popunjenja određenog broja mjesta


Cijena uključuje:

 • prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Heraklion – Atena – Zagreb
 • zrakoplovne pristojbe (u iznosu od 1.590 kn)
 • 3 noćenja s doručkom na Kreti (Heraklion i Retimnon) u dvokrevetnoj sobi u hotelima 3*/4*
 • 1 noćenje na brodu na relaciji Hanija – Pirej u dvokrevetnoj unutarnjoj kabini s kupaonicom
 • 3 noćenja s doručkom u Ateni u dvokrevetnoj sobi u hotelu 3*
 • transfere i razglede prema programu
 • lokalne vodiče na Kreti, Peloponezu i Ateni
 • pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • jamčevinu i troškove organizacije putovanja

Cijena ne uključuje:

 • doplatu za jednokrevetnu sobu i jednokrevetnu unutarnju kabinu na brodu 2.390 kn
 • doplatu za boravišnu pristojbu u hotelima (hoteli 3* – 0,75 EUR po osobi/po danu; hoteli 4* – 1,5 EUR po osobi/po danu)
 • ulaznice za arheološke lokalitete i muzeje
 • troškove osobnih narudžbi
 • putna osiguranja (preporučujemo)

Informativne cijene ulaznica:

Arheološki lokalitet u Knosu i Arheološki muzej u Heraklionu 15 EUR, Arheološki muzej u Haniji 4 EUR, Mikena 12 EUR, Epidaur 12 EUR, Akropola 20 EUR, kombinirana ulaznica za Akropolu, Agoru, Kerameikos, Hadrijanovu biblioteku i Zeusov hram 30 EUR, Muzej Akropole 5 EUR, Nacionalni arheološki muzej 5 EUR

KORISNE INFORMACIJE – GRČKA:
Službeno ime države: Helenska Republika
Glavni grad: Atena
Službeni jezik: grčki, dok ljudi koji se bave turizmom kao i mlađe generacije govore i engleski, francuski, njemački ili talijanski jezik.
Pismo: grčki alfabet
Vjera: pravoslavci
Telefoniranje: pozivni broj +30
Valuta: euro
Kupovina: cijene su u Grčkoj dosta povoljne s obzirom na kvalitetu proizvoda i može se naći ponešto za svačiji budžet. Trgovine su otvorene od ponedjeljka do petka od 9.00h do 14.30h, a utorkom, četvrtkom i petkom rade još i od 17.30h do 20.30h. Subotom su trgovine otvorene 9.00h do 15.00h, no zatvorene su nedjeljom. Supermarketi i kiosci ostaju otvoreni do 22.00h. Štoviše, u većim gradskim centrima i turističkim područjima, trgovine i kiosci su otvoreni od ranog jutra do kasno u noć, cijeli tjedan.
Struja: 230 V, 50Hz. Utikači sa dva priključka.
Hrana i piće:
Nacionalni specijaliteti: dolmades (punjeno lišće vinove loze), moussaka (složenac od patlidžana s mljevenom janjetinom, cimetom, crnim vinom i maslinovim uljem), lignje (kalamari) ili hobotnica (htapodia), souvlaki (meso pečeno na grilu, najčešće svinjetina ili piletina), horiatiki (grčka salata: feta sir, rajčica, krastavci i svježe maslinovo ulje)
Nacionalna pića: retsina (vino sa grožđicama), ouzo (bistro alkoholno piće na bazi anisa kojem se dodaje voda), raki (oštro piće od destiliranog grožđa), grčka kava (gusta i jaka, šećer se dodaje ovisno o ukusu), grčko pivo je lagano, Pilsner vrste.
Vremenska zona: + 1 sat u odnosu na Hrvatsku

Važne napomene:

– Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
– Kategorizacija hotela u Grčkoj odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji u zemlji u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.
– O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje moguće je informirati se na službenoj stranici MVEP Republike Hrvatske; www.mvep.hr
– Za državljane RH viza Grčku nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica.

Najmanji broj putnika potreban za realizaciju aranžmana: 20

Šifra aranžmana: GoKretaiAtena 008

Pošalji upit za putovanje