06.10.–13.10.2021. od 5.990,00 kn kn (+ avio takse)

Kreta i Atena – 8 dana

TERMIN PUTOVANJA:  06.10. – 13.10.2021.

8 dana zrakoplovom iz Zagreba


1. DAN – ZAGREB – ATENA – otok KRETA/HERAKLION

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci dva sata prije polijetanja zrakoplova kod šaltera središnjih informacija. Podjela putne dokumentacije od strane pratitelja putovanja te prijava na let za Atenu u 9.50 sati na liniji A3781 (Aegean Airlines). Dolazak u Atenu predviđen je u 12.35 sati po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Heraklion na Kreti u 16.20 sati na liniji A37318 (Aegean Airlines). Predviđeni dolazak u zračnu luku Heraklion je u 17.10 sati po lokalnom vremenu. Po dolasku sastanak s predstavnikom lokalnog agenta te organizirani transfer do hotela u Heraklionu. Prijava i smještaj u hotel. Slobodna večer. Noćenje.

2. DAN – KRETA (HERAKLION – KNOSOS)
Nakon doručka odlazak u razgled Herakliona, glavnog i najvećeg grada otoka Krete, a ujedno i najvećeg grada u kojem se isprepliću kulture svih naroda koji su ga osvajali. Stari dio grada okružuju venecijanske zidine koje vode do utvrde Koules u staroj gradskoj luci. Uz to značajnije znamenitosti su: Gradska vijećnica iz 17.st.; Lavlji trg, glavni gradski trg s fontanom Francesca Morosinia u sredini i okružen kafićima, trgovinama i restoranima; crkve Agios Minas, sv. Katarine i sv. Tita. Slijedi bolje upoznavanje minojske kulture u obnovljenom «Kretskom Louvreu», Arheološkom muzeju čije se bogatstvo uvelike odnosi na ostavštinu minojske civilizacije. U nastavku dana odlazimo na razgled ostataka veličanstvene palače u Knososu, središta minojske kulture. Ovo je bila palača mitskoga kralja Minosa u kojoj se nalazio labirint, stan čudovišta Minotaura, koje se hranilo ljudskim mesom. Povratak u Heraklion i slobodno poslijepodne i večer. Noćenje.

3. DAN – KRETA (HERAKLION – GORTINA – FEST – MATALA – HERAKLION
Nakon doručka odlazimo na jug otoka, gdje ćemo obići ostatke nekadašnjeg rimskog i ranokršćanskog središta otoka, Gortine. U rimsko doba bio je upravno središte rimske provincije Kreta i Cirenaika. Slijedi posjet drevnom gradu Festu u južnom dijelu otoka Krete, uz Knos, glavno nalazište kretske kulture, naseljenom od neolitika do rimskoga doba.Razgledat ćemo ostatke još jedne minojske palače za koju se vjeruje da je pripadala mlađem bratu kralja Minosa, Radamantu. Poslijepodne je rezervirano za kupanje u Libijskom moru na plaži u Matali. Povratak u Heraklion. Slobodna večer, noćenje.

4. DAN – KRETA (HERAKLION – ARKADI – RETIMNON – HANIA)

Doručak i odjava iz hotela. Krećemo prema gradu Hania uz usputno zaustavljanje i posjet manastiru Arkadi. Slijedi vožnja prema Retimnonu, gradiću kojim dominiraju mletačke zidine i utvrda. Ovdje se mletačka arhitektura i palače skladno stapaju s turskom arhitekturom te s pravoslavnim i katoličkim sakralnim građevinama. Šetnja uskim uličicama te obilazak utvrde. Nastavak vožnje prema Haniji, najslikovitijem gradu otoka, i  još jednom gradu u čijem srcu ćete pronaći i džamiju i franjevački samostan, i pravoslavnu crkvu. Šetnja gradom i slobodno poslijepodne. Smještaj u hotel. Noćenje.

5. DAN KRETA (ELAFONISI – FALASARNA – HANIA) – PIREJ 

Doručak i odjava iz hotela. Krećemo na krajnju jugozapadnu obalu Krete, do čuvene plaže Elafonisi koju karakteriziraju ružičasti pijesak i kristalno čisto plitko more. Tako možemo opisati jednu od najveličanstvenijih plaža, ne samo u Europi nego i u svijetu. Plaža Elafonisi jedna je od najpopularnijih plaža na Kreti. Mogućnost kupanja, a potom nastavljamo do arheološkog lokaliteta Falasarna – antičkog grada koji je postao vodeća pomorska sila u helenističkoj eri, i bio trgovačka spona između Grčke, Afrike i Azije. Danas je od negdašnjeg grada preostao samo dio luke i zidovi, ruševine Akropole, dio groblja iz vremena helenističke i klasične ere. Povratak prema Haniji i slobodno poslijepodne. Zatim transfer do luke te ukrcaj na brod u ranim večernjim satima, smještaj u kabine te isplovljavanje za Pirej. Noćna plovidba.

6. DAN – PIREJ – MIKENA – NAUPLION – EPIDAUR – ATENA 

Ranojutarnje uplovljavanje u luku Pirej u 6 sati te odlazak prema poluotoku Peloponezu. Zaustavljanje na Korintskom kanalu za samostalan doručak ili kavu. Nastavak vožnje prema pokrajini Argolidi. Kroz slikovita sela, maslinike i plantaže naranči put će vas odvesti do ostataka mitske Mikene iz koje je Agamemnon poveo Ahejce u desetogodišnju opsadu Troje. Nakon razgleda odlazak do Naupliona, prve prijestolnice moderne Grčke. Sa svojom venecijanskom arhitekturom i bugenvilijama, Nauplion slovi za najljepši grad Grčke. Kratko slobodno vrijeme za šetnju i ručak. Put ćete nastaviti vijugavom cestom do svete šume boga Asklepija u Epidauru i tu pogledati teatar čuven po svojoj savršenoj akustici. Vožnja do Atene, smještaj u hotel i noćenje.

7. DAN – ATENA – RT SOUNION – ATENA

Doručak. Odlazak na poludnevni razgled grada autobusom i pješice u pratnji lokalnog vodiča: Parlament, Trg Sintagma, Park Ethnikos Kipos, Hadrijanovi stupovi, Spomenik Apolonu, Platonova akademija, Grob neznanog junaka, Trg Omonia, Antički stadion na kojem su održane prve Olimpijske igre, ruševine Zeusova hrama. Poslijepodne odlazak prema Rtu Sounion uz vožnju slikovitom obalom Saronskog zaljeva. Rt Sounion je najjužnija točka Atičkog poluotoka, poznat po ostacima znamenitog Posejdonovog hrama, posvećenog bogu mora u klasičnoj grčkoj mitologiji. Ljepota očuvanih dorskih stupova inspirirala je mnoge pjesnike, uključujući Lorda Byrona koji je urezao svoje ime u jednog od njih. Nakon obilaska lokaliteta povratak prema Ateni. Navečer zajednički odlazak s voditeljem putovanja do četvrti Plaka podno Akropole, živahne četvrti s bezbrojnim tavernama i uskim vijugavim ulicama orijentalnog prizvuka – moguć fakultativni odlazak na grčku večeru s folklornim programom. Povratak u hotel. Noćenje.

8. DAN – ATENA – ZAGREB

Nakon ranog doručka odjava iz hotela te transfer prema zračnoj luci Atena. Po dolasku slijedi prijava na let za Zagreb u 8.10 sati na liniji A3780 (Aegean Airlines). Dolazak u Zagreb predviđen je u 9.05 sati.


Cijena aranžmana po osobi:

First Minute cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi:

  06.10.2021 ……………………………………………………..5.990 kn*

*FM popust 300 kn vrijedi za rezervacije do 30 dana prije polaska ili do popunjenosti mjesta po FM cijeni.

 

Redovna cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi:

 06.10.2021 ………………………………………………………6.290 kn

 Obvezna doplata za zrakoplovne pristojbe 1.590 kn

Doplata za jednokrevetnu sobu 2.290 kn


Cijena uključuje:

– prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Heraklion – Atena – Zagreb
– 4 noćenja s doručkom na Kreti (Heraklion i Hania) u dvokrevetnoj sobi u hotelima 3*/4*
– 1 noćenje na brodu na relaciji Hania – Pirej u dvokrevetnoj unutarnjoj kabini s kupaonicom
– 2 noćenja s doručkom u Ateni u dvokrevetnoj sobi u hotelu 3*/4*
– transfere i razglede prema programu
– lokalne vodiče na Kreti, Peloponezu i Ateni
– voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
– jamčevinu i troškove organizacije putovanja te lokalne takse i pristojbe

Cijena ne uključuje:

– obveznu doplatu za pristojbe zračnih luka 1.590 kn
– doplatu za jednokrevetnu sobu i jednokrevetnu unutarnju kabinu na brodu 2.290 kn
– doplatu za boravišnu pristojbu u hotelima (hoteli 3* – 1,50 EUR po osobi/po danu; hoteli 4* – 3 EUR po osobi/po danu)
– ulaznice za arheološke lokalitete i muzeje
– troškove osobnih narudžbi
– putna osiguranja (preporučujemo)

Informativne cijene ulaznica:

Arheološki lokalitet u Knosu i Arheološki muzej u Heraklionu 15 EUR, Arheološki muzej u Haniji 4 EUR, Mikena 12 EUR, Epidaur 12 EUR, Akropola 20 EUR, kombinirana ulaznica za Akropolu, Agoru, Kerameikos, Hadrijanovu biblioteku i Zeusov hram 30 EUR, Muzej Akropole 5 EUR, Nacionalni arheološki muzej 5 EUR

KORISNE INFORMACIJE – GRČKA:
Službeno ime države: Helenska Republika
Glavni grad: Atena
Službeni jezik: grčki, dok ljudi koji se bave turizmom kao i mlađe generacije govore i engleski, francuski, njemački ili talijanski jezik.
Pismo: grčki alfabet
Vjera: pravoslavci
Telefoniranje: pozivni broj +30
Valuta: euro
Kupovina: cijene su u Grčkoj dosta povoljne s obzirom na kvalitetu proizvoda i može se naći ponešto za svačiji budžet. Trgovine su otvorene od ponedjeljka do petka od 9.00h do 14.30h, a utorkom, četvrtkom i petkom rade još i od 17.30h do 20.30h. Subotom su trgovine otvorene 9.00h do 15.00h, no zatvorene su nedjeljom. Supermarketi i kiosci ostaju otvoreni do 22.00h. Štoviše, u većim gradskim centrima i turističkim područjima, trgovine i kiosci su otvoreni od ranog jutra do kasno u noć, cijeli tjedan.
Struja: 230 V, 50Hz. Utikači sa dva priključka.
Hrana i piće:
Nacionalni specijaliteti: dolmades (punjeno lišće vinove loze), moussaka (složenac od patlidžana s mljevenom janjetinom, cimetom, crnim vinom i maslinovim uljem), lignje (kalamari) ili hobotnica (htapodia), souvlaki (meso pečeno na grilu, najčešće svinjetina ili piletina), horiatiki (grčka salata: feta sir, rajčica, krastavci i svježe maslinovo ulje)
Nacionalna pića: retsina (vino sa grožđicama), ouzo (bistro alkoholno piće na bazi anisa kojem se dodaje voda), raki (oštro piće od destiliranog grožđa), grčka kava (gusta i jaka, šećer se dodaje ovisno o ukusu), grčko pivo je lagano, Pilsner vrste.
Vremenska zona: + 1 sat u odnosu na Hrvatsku

Važne napomene:

– Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
– Kategorizacija hotela u Grčkoj odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji u zemlji u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.
– O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje moguće je informirati se na službenoj stranici MVEP Republike Hrvatske; www.mvep.hr– Za  državljane RH viza Grčku nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica.
– Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja Aegean Airlines objavljenom u listopadu 2020. godine i podložna su promjeni.

Najmanji broj putnika potreban za realizaciju aranžmana: 20

Za navedeni aranžman vrijede “Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane”  Prilikom prijave potpisujete ugovor o putovanju čiji su sastavni dio Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane. Vašim potpisom iskazujete suglasnost s Općim uvjetima. Prilikom prijave plaćate akontaciju 30% iznosa aranžmana čime je vaša rezervacija potvrđena. Ostatak iznosa uplaćujete najkasnije 21 dan prije polaska na put ukoliko se niste odlučili za obročno plaćanje. | Prema zakonskim propisima pridržavamo pravo otkaza putovanja u slučaju da se ne prijavi dovoljan broj putnika potreban za realizaciju programa, pravo izmjene cijene ukoliko dođe do promjene tečaja za više od 1,5 % u odnosu na tečaj na dan izrade programa te ukoliko bi došlo do promjene cijene prijevoznika ili hotelijera. | Kod charter letova, red letenja podložan je promijeni u vrlo kratkom vremenu pred polazak na put. Putnici će dobiti obavijest o točnom redu letenja u putničkoj agenciji najkasnije 3 dana prije puta. Agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda programa putovanja, ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplovom, radnim vremenima, lokalitetima koji se posjećuju i vremenskim uvjetima. Radno vrijeme pojedinih znamenitosti je različito tako da se vremenski tijek razgledavanja može mijenjati. Preporučamo uplatu putnog osiguranja. Informacije na prodajnim mjestima. | Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

Šifra aranžmana: GoKretaiAtena 008

Pošalji upit za putovanje